Economic changes in food industry in the 21st century

  • Chrystian Firlej Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Abstract

The aim of this study is to present how Polish food industry was changing before the accession to the European Union and during that accession. The chances and threats to the food industry are presented as well as its strong and weak points. The research carried out on the condition of Polish food industry shows its prospering condition before the accession and during the first years of the membership in the European Union.  Modernization of the food-processing plants and increase of the quality of products contributed to the growth of export of food to the markets of the other European Union countries and the confidence of the citizens from these countries to our products.

The European Union subsidies aimed at modernization of the food-processing plants in farm and food sector resulted in a lot of positive effects. Polish entrepreneurs can compete with the entrepreneurs from the EU countries in farm and food sector. The analytical-descriptive method is used in this article.

References

CZYŻEWSKI A., SMĘDZIK-AMBROŻY K., 2013. Intensywne rolnictwo w procesach specjalizacji i dywersyfikacji produkcji rolnej. Ujęcie regionalne i lokalne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2013.
FIRLEJ K., 2010. Determinanty rozwoju przedsiębiorstw przemysłu rolno – spożywczego [w:] Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Tom XII, Z. 3, Warszawa – Poznań – Szczecin.
FIRLEJ K., Globalizacja i integracja europejska – szansa czy mit dla polskiego agrobiznesu, Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, Nr 84 (2010), Warszawa 2010.
KNAP-STEFANIUK A., Przemysł spożywczy w Polsce. Cz. II Perspektywy i kierunki rozwoju , http://www.wsz-pou.edu.pl/biuletyn/?p=&strona=biul_knap12&nr=12 (dostęp: 27.05.2015).
ŁUKASIK W., 2011. Rynek rolno-spożywczy w Polsce. Dystrybucja w łańcuchu żywnościowym, Warszawa, http://www.parp.gov.pl/files/74/107/497/11870.pdf.
MISALA J., 2005. Wymiana międzynarodowa i gospodarka światowa. Teoria i mechanizmy funkcjonowania, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich - PROW 2007-2013, http://www.prow.sbrr.pl/index,5,75,pl.html (dostęp: 27.05.2015).
Programy unijne wdrażane w ubiegłych latach - SAPARD, http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/biblioteka/archiwum/programy-i-dzialania-wdrozone-w-poprzednich-latach/sapard.html (dostęp: 27.05.2015).
Programy unijne wdrażane w ubiegłych latach - Sektorowy Program Operacyjny - Rolnictwo 2004-2006, http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/biblioteka/archiwum/programy-i-dzialania-wdrozone-w-poprzednich-latach/spo-rolnictwo-2004-2006.html (dostęp: 27.05.2015).
SIKORSKA K., 2012, Wspólna Polityka Rolna w Polsce, http://uniaeuropejska.org/wspolna-polityka-rolna-w-polsce/ (dostęp: 27.05.15).
SIKORSKA K., 2012, Wspólna Polityka Rolna w Polsce, http://uniaeuropejska.org/wspolna-polityka-rolna-w-polsce/ (dostęp: 27.05.15).
TERESZCZUK M., 2013. Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na konkurencyjność polskiego przemysłu spożywczego [w:] Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3) Potencjał konkurencyjny − wybrane elementy, IERiGŻ, Nr 73, Warszawa.
URBAN R., Polski przemysł spożywczy w Unii Europejskiej – konkurencyjność i szanse rozwojowe, http://www.warsztaty.wnr.edu.pl/10/sesjanauk/referatyucz/urban.pdf, (dostęp: 27.05. 2015).
Published
2015-06-26
How to Cite
FIRLEJ, Chrystian. Economic changes in food industry in the 21st century. Progress in Economic Sciences, [S.l.], n. 2, june 2015. ISSN 2391-5951. Available at: <http://www.pes.pwsz.pila.pl/index.php/PES/article/view/74>. Date accessed: 19 aug. 2025. doi: https://doi.org/10.14595/PES/02/022.