Zmniejszenie różnic gospodarczych pomiędzy obszarami wiejskimi i miejskimi poprzez zintegrowany rozwój – studium przypadku: analiza obrotów firm związku AIDA, Alba County, Rumunia - Gavrilă-Paven, Ionela; Olteanu, Emil; Dobra, Iulian Bogdan (Progress in Economic Sciences; Nr 1 (2014): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PIES/01/003)
Artykuł ten przedstawia lokalną inicjatywę w obszarze Alba County (Rumunia) składającym się z trzech miast i ośmiu wsi. Inicjatywa ta próbuje ustalić ogólne wytyczne dla zróżnicowanego rozwoju społeczności lokalnej. Analiza prowadzona w tym artykule koncentruje się na działalności gospodarczej. Prowadzone badania opierały się na analizowaniu obrotów firm zlokalizowanych w jedenastu miejscowościach, które tworzą stowarzyszenie wspólnotowe – Alba Iulia. Celem autorów jest określenie wpływów obserwowanych między miejscowościami i ustanowienie rdzenia rozwojowego dla partnerstwa, które polega na przekroczeniu granicy pomiędzy wsią a miastem poprzez tworzenie wspólnoty rozwojowej zdolnej do waloryzacji potencjału, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.