Finanse publiczne Rumunii w trakcie i po kryzysie gospodarczym 2008-2009 - CÂMPEAN, Stelian Dan (Progress in Economic Sciences, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie problemów gospodarki Rumunii podczas kryzysu ekonomicznego 2008-2009. Na wstępie przedstawiono definicje związane z finansami publicznymi i kryzysem gospodarczym oraz krótki opis sytuacji ekonomicznej Rumunii. Następnie przeprowadzona jest głębsza analiza przyczyn i objawów recesji w kraju, a także perspektyw dalszego rozwoju. Sytuację finansową Rumunii, jej Produkt Krajowy Brutto i aktywność gospodarczą ukazano w szerszym europejskim kontekście. Praca stanowi przegląd materiałów źródłowych Narodowego Banku Rumunii i innych instytucji, a także wybranej literatury przedmiotu i własnych opinii autora.