Dysproporcje w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn pracujących w sektorze opieki zdrowotnej w Polsce w latach 2004-2012 - MACIEJEWSKA, Paula; CZERWIŃSKA, Joanna (Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences, 2015)
Statystyki Eurostatu wskazują, że w Europie obserwuje się istotną różnicę w wynagrodzeniach kobiet i mężczyzn. Sięga ona średnio 16% na terenie całej UE (Raport EPSU, 2013, s. 3). W Polsce kwestia zróżnicowania wynagrodzeń między kobietami, a mężczyznami jest istotnym tematem społecznej dyskusji. Na świecie coraz częściej zwraca się uwagę na dysproporcję płciową, czego wynikiem są prowadzone liczne statystyki dotyczące występujących różnic. Pomimo tego, w dalszym ciągu brakuje publikacji przedstawiających sytuację i analizujących przyczyny dysproporcji płacy między kobietami, a mężczyznami wykonującymi zawód lekarza, pielęgniarki i położnej w Polsce. Instytucją, która udostępnia wyniki m in. rocznego poziomu wynagrodzeń jest Główny Urząd Statystyczny (GUS). W oparciu o statystyki GUS z lat 2004-2012 zbadano różnice w wynagrodzeniach między kobietami, a mężczyznami wykonującymi zawód lekarza, pielęgniarki i położnej w Polsce. Metodą badawczą użytą w artykule była analiza regresji wynagrodzeń kobiet i mężczyzn pracujących w sektorze ochrony zdrowia. W badaniu uwzględniono następujące zmienne: płeć, wiek, staż pracy, sektor i wielkość miejsca pracy. W artykule poddano weryfikacji hipotezę badawczą, stanowiącą iż w latach 2004-2012 płeć była czynnikiem najsilniej różnicującym wynagrodzenia między kobietami, a mężczyznami pracującymi w ochronie zdrowia w Polsce.