Uwarunkowania rynku kredytowego w rolnictwie. Ujęcie makroekonomiczne - Kułyk, Piotr (Progress in Economic Sciences; Nr 1 (2014): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PIES/01/012)
Przeprowadzone rozważania wskazują na występowanie czynników makroekonomicznych naruszających równowagę na rynku kredytów. Niedoskonałości rynku kredytów dla rolnictwa w krajach wysokorozwiniętych są efektem zarówno specyfiki produkcji rolnej jak i zmian zachodzących na globalnym rynku finansowym. Wśród istotnych czynników należy także zwrócić uwagę na oddziaływanie polityki rolnej za pośrednictwem transferów kierowanych do sektora rolnego. Ponadto ważną rolę odgrywają także zmiany nominalne obejmujące stopę inflacji oraz warunki terms of trade. Potwierdza to, iż w wyniku ich oddziaływania następuje zmiana wielkości dochodów gospodarstw rolnych, przynajmniej poprzez oddziaływanie na rynek kredytów dla rolnictwa. Przedstawione zniekształcenia powodują, iż alokacja czynnika kapitału a także relacje miedzy czynnikami pracy mogą nie spełniać warunku optymalizacji. Można zatem wskazać, iż rynek kredytów dla rolnictwa jest źródeł zakłóceń płynących zarówno z tytułu jego zmian jak i prowadzonych działań w ramach polityki rolnej. Ze względu na uzyskane przeciętne poziomy dopasowania modelu wymagane jest pogłębienie prowadzonych rozważań.