Nowoczesna koncepcja zrównoważonego rozwoju - Zikic, Srdjan (Progress in Economic Sciences, 2018)
Zrównoważony rozwój jest zorientowany na opracowanie modelu, który może zaspokoić potrzeby społeczno-ekonomiczne i zaspokoić interesy obywateli w sposób jakościowy, a jednocześnie znacznie zmniejszyć wpływ, który zagraża środowisku i zasobom naturalnym. Zrównoważony rozwój stanowi ogólny kierunek tworzenia lepszego świata poprzez równoważenie czynników społecznych, ekonomicznych i środowiskowych. Zrównoważony rozwój jest często związany z ochroną środowiska, to znaczy próbą połączenia przetrwania życia na Ziemi z zachowaniem zasobów naturalnych i licznymi wyzwaniami ekologicznymi, przed którymi stoi każde społeczeństwo, kraj i ludzkość jako całość.